top of page

מה חשוב לדעת לפני שמתחילים לטפל בצלקת?

 

הורים רבים ולעתים רופאי ילדים ומשפחה אינם מודעים לעובדה שניתן ואפשר לטפל בצלקות. זה נכון שלא ניתן להעלים צלקת, אך ניתן עד מאד לשפר את מראה.

הצלקת יכולה להיווצר כתוצאה מכוויה, ניתוח אורטופדי/כירורגי, תיקון מום מולד, נשיכות, שריטה, נפילה מאופניים, תאונות דרכים ועוד.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



כשאנחנו רוצים לטפל בצלקת אנו מסתכלים על 3 דברים:

1. צבע הצלקת: צלקת טרייה צבעה חום כהה או סגול כהה, עם הזמן היא הופכת לסגול בהיר, אדום, ורוד ובסוף תהליך הריפוי היא הופכת לצבע לבן.אצל בהירי עור היא הופכת לצבע לבן ואצל כהה העור לצבע חום. כאשר הצלקת הופכת לבהירה היא נחשבת לצלקת שאינה פעילה יותר.

2. רכות הצלקת: צלקת טרייה נוקשה ולא רכה, כמו העור שנמצא סביב לה.המטרה שלנו בטיפול לרכך את הצלקת כך שתחזור להיות רכה כמו שהייתה לפני הפציעה.

3. גובה הצלקת: ישנן צלקות גבוהות שהן בולטות מעל שטח פני העור, וישנן כאלה  השקועות בתוך העור (כמו חור). המטרה שלנו בטיפול היא לשטח את הצלקת או להעלות אותה (צלקת שקועה).

 

ישנם ילדים שהצלקת גורמת להם לגרד רב ( בעיקר בצלקות שנוצרו עקב כוויות), לחלקם  הצלקות גורמות לירידה בביטחון העצמי ואף להימנעות ממפגשים חברתיים, לדוגמא צלקת גדולה או ארוכה על הירך או הזרוע, המונעת מהם ללבוש בגד ים או ללכת לים עם החברים. כל עוד הצלקת לא הפכה לבנה זה אומר שהצלקת פעילה ועדיין ניתן לטפל בה. ברגע שהצלקת לבנה, רוב הסיכויים שהטיפול  כבר לא יעזור.

כיצד מטפלים בצלקות?

כל עוד הכווייה או הפצע הניתוחי בשלבי ריפוי (למשל בשריטה – כאשר יש עדיין  גלד), מומלץ לא לגעת במקום.

ברגע שהגלד נפל יש מספר דרכי טיפול:

1. חשוב מאד להימנע מחשיפה לשמש כל עוד הצלקת פעילה, ניתן לעשות זאת על ידי שימוש בקרם הגנה עם מקדם מספר 40, לבוש המכסה את הצלקת וחבישת כובע (אם הצלקת בפנים). הסיבה לכך היא שהצלקת רגישה יותר להתפתחות סרטן העור ועם חשיפה  לשמש היא הופכת כהה יותר.

2. ניתן למרוח משחות שונות שיש בהן סיליקון או ויטמין E, קיים מגוון רחב של משחות ושמנים בבתי המרקחת. חלק מהמשחות ניתן לרכוש בבתי המרקחת בהנחה משמעותית עם הפנייה של מרפאה בעיסוק.

3. שימוש ביריעות סיליקון המוצמדות לצלקת, מרככות ומשטחות אותה. יש סוגים שונים של יריעות סיליקון. ניתן לקנות את הסיליקון בבתי המרקחת של קופות החולים בהנחה משמעותית עם הפנייה של מרפאה בעיסוק.

4. בגדי לחץ –  כאשר הצלקת גבוהה ונוקשה מאד, אין מנוס מלהשתמש בבגד לחץ. זהו בגד שנתפר לפי מידות אישיות, למשל צלקת בכף רגל, בגד הלחץ יהיה גרב. את המדידות עושה מרפאה בעיסוק והבגד נתפר בארץ ע"י חברת COMAR. את בגד הלחץ צריך ללבוש מספר שעות ביום ולעיתים אף כ-20 שעות ביממה. בכל קופות החולים ניתן לקבל החזר חלקי על תשלום בגד הלחץ הנמצא בסל הבריאות.

 

כאשר הצלקת נמצאת על מפרק היא גורמת להגבלה של תנועת המפרק ביד או ברגל, לכן חשוב מאד לטפל בצלקת כדי למנוע הגבלה בתנועה ובכך לשמור על איכות החיים. לעתים הצלקת גורמת לכאב עז או לרגישות מקומית רבה. טיפול בצלקת יפחית את הכאב והרגישות ואף יעלים זאת.

 

מהו משך הטיפול בצלקות?
נתון זה משתנה מאדם לאדם. זה תלוי בגודל הצלקת, מיקומה, גיל וגנטיקה. 
כדי שהטיפול יצליח חשוב להתמיד בטיפול לאורך זמן. מי שמטפלת בצלקות היא מרפאה בעיסוק, כיום בכל קופות החולים ישנם מכוני ריפוי בעיסוק פיזיקאלים. בכדי להגיע אליהם יש צורך בהפניה של הרופא המטפל (רופא ילדים/משפחה/אורטופד/כירורג). 

דוגמא לבגד לחץ לטיפול בצלקת בשורש כף היד
דוגמא לצלקת שניתנת לטיפול
bottom of page